Od kiedy witamina K? O witaminie K uczyliśmy się już w szkole podstawowej, jednakże z pewnością niewiele osób pamięta, czym ona się charakteryzuje. Ma ogromny wpływ na właściwą krzepliwość krwi. Na podstawie literatury można wywnioskować, że we krwi zdrowego człowieka znaleźć można liczne czynniki krzepnięcia, które właśnie zależne są od wcześniej wspomnianej witaminy.
Co to jest witamina K i czym się charakteryzuje? Po co jest nam potrzebna witamina K? Jak wygląda kwestia ewentualnego niedoboru u noworodków i osób dorosłych? W jakich produktach znaleźć można witaminę K? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.
Witamina K – co to jest i czym się charakteryzuje?
Aby móc rozpocząć jakiekolwiek rozważania na temat witaminy K, warto wcześniej wytłumaczyć, czym ona tak właściwie jest z chemicznego punktu widzenia. Otóż okazuje się, że jest to pewna substancja, która to występuje w dwóch postaciach. Pierwsza z nich to witamina K1, która to syntetyzowana jest przez rośliny. Druga to witamina K2, która tym razem syntetyzowana jest przez bakterie. Witamina K odgrywa wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, dlatego też bardzo ważne jest utrzymanie jej odpowiedniej ilości. Przykładowo ma ona wpływ chociażby na krzepnięcie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona kwestie związane z nadmiernym krwawieniem miesiączkowym. Wielu specjalistów z zakresu medycyny sądzi, że witamina K jest w stanie także skutecznie hamować rozwój nowotworów. Dodatkowo ma wpływ na gospodarkę wapniową, jak i na odpowiednie uwapnienie kości. W konsekwencji od witaminy K zależna jest także nasza wytrzymałość kości.
Witamina K – po co jest nam potrzebna?
Skoro wiemy już, czym dokładnie jest witamina K, a także jakie cechy charakterystyczne posiada, warto poświęcić kilka chwil na to, po co jest ona potrzebna. Przede wszystkim wykorzystywana jest do produkcji w wątrobie protrombiny, co ma istotną rolę podczas procesu związanego z krzepnięciem krwi. Co ciekawe, także inne czynniki krzepnięcia, które wytwarzane są w wątrobie, wymagają obecności tejże witaminy. Specjaliści twierdzą, że w przypadku niedoboru protambiny krew krzepnie zdecydowanie wolniej. Zdarza się nawet, że nie krzepnie w ogóle, w konsekwencji nawet niewielkie skaleczenie może doprowadzić do niebezpiecznego i długotrwałego krwawienia. Witamina K nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach (nie wliczając syntetycznej odmiany K3). Pomimo wszystko witamina K nie powinna nam się kojarzyć jedynie z krzepliwością krwi. Otóż ma ona bezpośredni wpływ na wychwytywanie wapnia przez kości. Dodatkowo charakteryzuje się przeciwzapalnym, a także przeciwbólowym działaniem. W przypadku dłuższego niedoboru witaminy K, możliwe jest doprowadzenie do powstania tzw. osteoprozy. Choroba ta powoduje, że kości stają się bardzo kruche, w konsekwencji dość łatwo dochodzi do ich złamania. W praktyce jednak do niedoborów witaminy K dochodzi bardzo rzadko, o ile stosujemy się do podstawowych zasad żywieniowych. Ważna jest kwestia tego, że jeśli chcielibyśmy przyjmować witaminę K w postaci suplementów, wówczas w pierwszej kolejności powinniśmy uzgodnić to z lekarzem. Jest on w stanie wykonać szereg badań i na tej podstawie zlecić właściwą dawkę. Co prawda witamina K nie jest toksyczna, jednakże jej przedawkowanie może doprowadzić do sytuacji, w której krwinki czerwone zaczną się rozpadać, będziemy się nadmiernie pocić, jednocześnie będziemy czuć, że jest nam gorąco. Dlatego lepiej unikać tego typu incydentów.
Witamina K – jak wygląda kwestia ewentualnego niedoboru u noworodków i osób dorosłych?
Witamina K powinna być podawana dzieciom już chwilę po ich narodzinach. W ich jelitach nie ma dużo bakterii, które są w stanie ją wytworzyć. Niedostateczna jej ilość może doprowadzić do niebezpiecznych krwawień, dlatego jest to tak ważna kwestia. Dziecko profilaktycznie dostaje jedną dawkę. Dzienne zapotrzebowanie wynosi około 8 mc/kg masy ciała na dobę. Do niedoborów może dojść również u osoby dorosłej w przypadku nieprawidłowej diety lub podczas chorób jelit, wątroby lub po spożyciu antybiotyków.
W jakich produktach znaleźć można witaminę K?
Wiemy już wiele na temat witaminy K, jednakże nadal nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie produkty ją zawierają. W tym przypadku należy dokonać podziału na dwie postacie. Pierwsza z nich, czyli witamina K1, występuje przede wszystkim w zielonych liściach, truskawkach, oleju sojowy, a także w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego. Wśród tych ostatnich warto wyróżnić jaja, wątrobę wołową, sery. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że zawartość witaminy K1 w warzywach zielonych jest właściwie proporcjonalna do zawartości chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Największą jej ilość znajdziemy w jarmużu, sałacie, brukselce, brokułach i w szpinaku. Doskonałym źródłem witaminy K1 jest również natka pietruszki, boćwina czy też kapusta. Niewielkie ilości znajdziemy w mięsie i mleku. Witamina K2 wytwarzana jest w jelitach.